Vilken typ av innehåll funkar bäst på Youtube just nu? Hur lyckas jag samarbeta med den där 18-åriga youtubern som har publiken jag vill nå ut till men som inte riktigt verkar greppa min varumärkesplattform? Vår gäst, Natalie Tideström Heidmark, VD för United Screens, ger oss svaren. Vi pratar även med youtubern Johan ”Matgeek” Hedberg om hur man får ett riktigt superkonverterande Youtube-innehåll. Du hittar hela intervjun med Matgeek här.
Enligt Svenskarna och internet 2018 är Youtube den största videotjänsten på nätet med 87 % av alla svenskar som tittar. Om man ser till tittartid är Youtube den näst största kommersiella kanalen i Sverige sett till hur lång tid tittare mellan 18-34 år tillbringar på kanalen. En vanlig uppfattning är att Youtube konsumeras främst av unga men Natalie vill slå hål på den myten och menar att medelåldern på Youtube är 39 år.
Ur innehållet
Poddavsnittet “Trender på Youtube med United Screens” handlar i stora drag om:
- Inehållet på Youtube idag
- Youtube som influencerkanal
- Intervju med influencern Johan “Matgeek” Hedberg
- Det största misstaget när man kontaktar en influencer
- Receptet på ett bra influencersamarbete
Trender på Youtube
Natalie berättar att mukbangs var det stora förra året, det vill säga livestreams där man åt framför sin dator och publiken kunde engagera sig. I år har de istället sett typiska trender som 24 timmar (man får följa profilen under ett helt dygn) och att säga ja till allting och utmaningar har trendat mycket. I kombination med dessa typiska youtube-trender ser de också att det som växer är premiuminnehållet. Det blir högre kvalitetskrav på filming och ljudkvalitet vilket innebär mycket arbete kring såväl för- och efterproduktion.
Rent generellt kretsar det svenska innehållet på Youtube mycket kring familj, fiskekanaler, tutorials på hur man lär sig spela tennis, vlogging, matlagninskurser med mera. Det har verkligen breddats mot hur det såg ut bara för några år sedan i Sverige, förklarar Natalie. Rent generellt har lokala influencers blivit det nya stora.
"För några år sedan gjorde man stora annonssamarbeten med världsprofiler som Shakira och Britney Spears. Så ser det inte ut längre – man gör inte en reklamfilm som ska funka för hela världen utan man göra hundratals olika som passar för de lokala marknaderna. Det fungerar ungefär likadant på Youtube, man kollar på sina lokala influencers och youtubers."
Avsnitt 61 – “Trender på Youtube med United Screens”
Avsnittet är ca 39 minuter långt
Om Passion för kommunikation
I Cisions podcast Passion för kommunikation bjuder vi i varje avsnitt in en specifik gäst som är specialist inom sitt område. Det bjuds på tips, trendspaningar och intressanta samtal. I varje avsnitt är Alexander Mason, Kommersiell chef på Cision Skandinavien och Åsa Melin Mandre, PR-konsult på Greenhill Relations med i studion. Gemensamt för alla gäster, Alex och Åsa är att de alla delar en passion för kommunikation.
Youtube som influencerkanal
De allra flesta av United Screens profiler har Youtube som basecamp. Det är ganska intressant, vi ser en jätteeffekt när man gör samarbeten på youtube eftersom det är en väldigt speciell plattform, menar Natalie. När man som målgrupp är på Youtube har man ofta hörlurar, man dedikerar ofta upp emot 10 minuter för att konsumera sitt innehåll eftersom youtubevideon ofta är 10-15 minuter lång. Det är extremt svårt att hitta ett medie där du har kontakt med din målgrupp i 10 minuter där de har valt att komma och kolla på dig med hörlurarna på och ett aktivt engagemang. Dessutom engagerar de sig och kommenterar, ger tumme upp eller tumme ner och delar videon vidare.
Natalie är inte säker på att Youtube som plattform i sig har gjort det lätt för influencers att tjäna pengar utan hävdar snarare att man tydligt kan se effekten av sitt engagemang där. Annonsörerna har sett effekten och är villiga att spendera pengar på Youtube där det också är lättare att hitta marknadsfört innehåll. Instagram är en annan kanal som också lämpar sig bra för innehållssamarbeten medn konsumtionsmönstret ser helt annorlunda ut där med ett kortare tidsfönster vilket gör att man ofta arbetar i bägge kanalerna men av olika anledningar.
Intervju med influencern Matgeek
Mitt i avsnittet bryter samtalet av för en separat intervju med United Screens influencer Johan ”Matgeek” Hedberg om hur han ser på Youtube, kommunikation i stort och samspelet mellan influencers och varumärken. Hela intervjun kan du lyssna på här!
Matgeek pratar om bland annat om live som en trend han tror kommer att fortsätta växa. Han berättar själv att han ser framför sig hur han, tillsammans med hans tittare, kan laga mat live och dela upplevelsen med publiken som lagar samma rätt. Johan riktar även en del kritik och menar att det finns en hel del mindre bra innehåll på youtube medan Natalie snarare har ståndpunkten att det är det som är så fantastiskt med Youtube gigantiska utbud: det en person älskar intresserar inte en annan och vice versa.
Misstag när man kontaktar influencers
Det värsta man kan göra är att komma med ett färdigt manus och be influencern att säga vad som står på pappret. Detta förstör den kreativa processen och får innehållet att verka mindre trovärdigt eftersom det inte går i linje med influencerns vanliga kommunikation med följarna. Lyckligtvis har branschen mognat och detta sker väldigt sällan nuförtiden, berättar Natalie.
Receptet på ett bra influencersamarbete
- Annonsören har kollat igenom profilerna, vad de står för, vad deras innehåll präglas av etc.
- Man ses i en workshop där annonsröen får briefa profilerna om vad varumärket står för, vilka do’s and don’ts som finns, syfte, mål etc.
- Profilen går hem och funderar, skriver ihop en synopsis utifrån briefen och återkopplar till annonsören
- Annonsören ger feedback på vad de är nöjda med och vad de vill skruva på.
- När allt är OK:at har man en samsyn på vad som ska göras och är beredda att köra igång.