I avsnitt 29 av Passion för kommunikation kommer Måns Jonasson från Internetstiftelsen för att presentera rapporten Svenskarna och internet 2016. Vi tar pulsen på Sverige genom att fråga oss hur svenskarna beter sig på internet år 2016. Vad gör de på internet, hur länge är de där och hur stor del av internetanvändningen sker numera via mobilen? Trion analyserar vad som är bra med internet och vilka farhågor som oroar. Dessutom avslöjar Måns det allra viktigaste – hur många har hittat kärleken på nätet?
Efter att ha pratat om försläppet Svenskarna och sociala medier i ett tidigare avsnitt av Passion för kommunikation är Måns Jonasson tillbaka med nya siffror på hur vi lever våra liv på internet. Tillgången till internet är inte längre en resursfråga, Måns berättar att de 7 % av svenskarna som inte har tillgång till internet inte heller vill ha det. Signifikant för årets rapport är att internetanvändningen har blivit vanligare allt lägre ner i åldersgrupperna. Hela 72 % av sveriges tvååringar använder idag internet. Traditionella medier fortsätter att tappa mark, även om många TV-kanaler har anammat digitaliseringen och förflyttat utbudet till sina playtjänster online.
Trion diskuterar trendbrottet då internet för första gången rankas som den viktigaste informationskällan före traditionella medier såsom TV, radio och dagstidningar. Det amerikanska valet tas upp som exempel och de pratar dessutom om vad detta innebär för kommunikatörer i deras yrke.
Ur innehållet
Poddavsnittet “Svenskarnas internetvanor 2016” handlar i stora drag om:
- Ökad tid som spenderas på internet
- Internet som den viktigaste informationskällan
- Digitaliseringens effekter på traditionella medier
- Dejting och kärlek på internet
Ökad tid läggs på internet
Tiden vi spenderar på internet fortsätter att öka. Årets rapport visar att vi spenderar i genomsnitt 23,6 timmar i veckan på internet. Den stora ökningen har skett på den mobila sidan där vi är uppe i 9,2 timmar i veckan som man använder internet i mobilen. Måns tar även upp baksidorna med detta och poängterar att många känner stress för att aldrig kunna koppla bort från jobbet.
Influencers får ökat inflytande
Svenskar under 50 år skattar numera internet som den viktigaste informationskällan och bland befolkningen under 25 år finns traditionella medier knappt på kartan, men Måns Jonasson. Vi får information från nära och kära via sociala medier men det är influencers åsikter som delas och influerar. Trion reser frågan om det i framtiden kommer att vara journalister på tidningar som agerar influencer eller om dessa aktörer finansieras på annat håll.
Digitala tidningsprenumerationer säljer inte
Att ta en analog produkt och göra den digital fungerar uppenbarligen inte, bara 3 % betalar för en enskild digital prenumeration. Däremot betalar 50 % för en tidningsprenumeration där både papperstidningen och den digitala varianten ingår. Fortsatt läser folk mycket gratismaterial på internet, producerat av tidningarna. Reklamintäkterna sjunker i takt med att att allt fler flyttar sina reklamintäkter till sociala medier. Måns ger sin syn på om papperstidningens död ännu har kommit.
"Papperstidningen är död, den vet bara inte om det ännu."
10 000 nya par – tack vare Tinder
Podcasten avslutas med att avhandla svenskarnas kärleksförehavanden på internet. För första gången ställdes frågor specifikt om dejtingappen Tinder. Måns levererar glada nyheter som visar att kärleken frodas på nätet.
- 40 % av Tinderanvändarna har fått till en dejt.
- Var femte har lyckats inleda en relation tack vare Tinder.
- 3 %, det vill säga 10 000, har blivit sambos eller gift sig som en följd av Tinder.
Läs hela rapporten Svenskarna och internet 2016 här.
Avsnitt 29 – “Svenskarnas internetvanor 2016 med Måns Jonasson”
Avsnittet är ca 40 minuter långt
Om Passion för kommunikation
I Cisions podcast Passion för kommunikation bjuder vi i varje avsnitt in en specifik gäst som är specialist inom sitt område. Det bjuds på tips, trendspaningar och intressanta samtal. I varje avsnitt är Alexander Mason, Kommersiell chef på Cision Skandinavien och Åsa Melin Mandre, PR-konsult på Greenhill Relations med i studion. Gemensamt för alla gäster, Alex och Åsa är att de alla delar passionen för kommunikation.
FLER AVSNITT AV PASSION FÖR KOMMUNIKATION
- Bonnierförlagen bygger framtidens kommunikationsavdelning
- Så slog Hammarby Fotboll rekord i biljettförsäljning
- Möt Deeped Niclas Strandh – Vinnaren av CPRIA 2015
- Bakom kulisserna hos Spinnjuryn
- Medieanalysens nyckelroll i digitaliseringen
- Bli en viral stjärna i sociala medier med Frida Boisen
- Storyn bakom Nyheter24s framgångar
- Relationen mellan journalister och kommunikatörer
- Att skapa försäljning via sociala medier
- Lär dig använda video i sociala medier
- Kommunikatörens Almedalen med Brit Stakston
- Melodifestivalen och sociala medier
- Digital opinionsbildning med Margret Atladottir
- Att lyckas med redaktionell kommunikation
- Att synas på Facebook med Jennie Hahn von Dorsche
- Digital synlighet med Fredrik Wass
- Att spegla Sverige rättvist
- Klickraketer med Ehsan Fadakar
- Volvo Trucks och Epic Split
- Morgondagens nyheter