Hur har ekonomimedier gått från att vara ganska torra publikationer till att idag locka en bred publik med nya journalistiska grepp? För att ta reda på det bjöd vi in Stefan Lundell, medgrundare av Breakit och en drivande kraft bakom utvecklingen av den svenska näringslivsjournalistiken. Han betygsätter även flera pressmeddelanden utifrån en näringslivsjournalists perspektiv i poddens lilla PR-skola.

Stefan Lundell är en av grundarna till nyhetssajten Breakit och har en lång erfarenhet som näringlisvsjournalist. Han har arbetat runt 20 år inom fältet, däribland 15 år på Dagens Industri, en kortare tid som frilandsjournalist samt de senaste fyra åren på Breakit som han grundade tillsammans med Olle Aronsson och som numera även drivs i regi tillsammans med Camilla Björkman.

Ur innehållet

Poddavsnittet “PR-skola med Breakit” handlar i stora drag om:

  • Breakits roll i det nya näringslivet
  • Näringlivsjournalistikens skillnader nu och då
  • Hur det nya upphovsrättsdirektivet påverkar Breakit
  • Kommunikationsförmågan hos startups
  • Stefan Lundells PR-skola

PR-skola med Breakit

Alex och Åsa sätter sig i skolbänken och låter Stefan granska ett antal pressmeddelanden ur en näringslivsjournlalists perspektiv. Han betygsätter rubriken och förklarar vilka parametrar journalisten bedömer pressmeddelandet utifrån och tipsar om vad man bör tänka på för att sticka ut.

Stefan passar även på att skicka med två tips om vad man inte ska göra när man pitchar till Breakit – här är de två vanligaste misstagen:

  1. Man har inte koll på vad Breakit skriver om och vad de fokuserar på
  2. Man skickar ett nyhetstips med länkar till konkurrentsajter som redan har skrivit om det och undrar om inte Breakit också vill plocka upp det. Då har man inte förstått hur journalistik fungerar, menar Stefan.

 

 

 

 

Lämna en recension



Avsnitt 59– “PR-skola med Breakit”

Avsnittet är ca 38 minuter långt

Om Passion för kommunikation

I Cisions podcast Passion för kommunikation bjuder vi i varje avsnitt in en specifik gäst som är specialist inom sitt område. Det bjuds på tips, trendspaningar och intressanta samtal. I varje avsnitt är Alexander Mason, Kommersiell chef på Cision Skandinavien och Åsa Melin Mandre, PR-konsult på Greenhill Relations med i studion. Gemensamt för alla gäster, Alex och Åsa är att de alla delar en passion för kommunikation.

 

FLER AVSNITT AV PASSION FÖR KOMMUNIKATION

Breakits roll i det nya näringslivet

Breakit grundades som en startup och techsajt, förklarar Stefan och målar upp visionen om att det skulle vara kyrkan mitt i byn för den svenska startup- och techsektorn. Han menar att de fortfarande är just detta men även att de förflyttat perspektivet från att endast skriva om de som utmanar det etablerade näringslivet till att även skriva om de som utmanas.

"Om vi skriver om HM skriver vi inte om deras lager utan fokuserar på deras digitala resa"

En väldigt hög andel är entreprenörer själva, ungefär 30-35 % driver eller är storägare i ett snabbväxande bolag. Ungefär fyra av tio läsare är kvinnor, en väldigt hög siffra jämfört med deras konkurrenters läsarkretsar. Medelåldern är runt 33 år och en hög andel är chefer inom tech, media och IT-handel.

Näringslivsjournalistikens resa – vad har hänt?

Det har blivit mycket snabbare, när Stefan själv började var det papperstidning som gällde och då handlade det om att försöka toppa Dagens Industri. Han berättar om sin tid på DI och förklarar att de seniora journalisterna arbetade med pappersutgåvan och de mer juniora fick börja på nätet. Rent generellt krävs det mycket mer som journalist idag, menar han och poängterar att det blir en hel del mer skrivande numera eftersom man förväntas finna med i alla kanaler och tycka mer i allmänhet.

"När jag jobbade som nyhetsreporter hade jag som princip att jag inte skulle skriva analyser och kommentarer med motiveringen att jag inte skulle ta ställning. Nu tar jag ställning i parti och minut och tycker och tänker om mycket – något jag tycker är helt rätt att göra. Eftersom jag sitter på en sån kunskapskälla vill jag guida våra läsare och ge vår syn på olika fenomen."

Breakits förhållande till det nya upphovsrättsdirektivet

Historiskt sett har Breakit fått mycket trafik från sociala medier men när Stefan gjorde en koll på var trafiken kommer ifrån nyligen visade det sig att majoriteten tar sig direkt in på sajten, antingen via nyhetsbrev eller via direkttrafik. Samtidigt medger han att både Google och Facebook är viktiga för dem.

"Jag hoppas att mediebolag som skapar mycket bra content kommer att få en cut på allt de skriver även om jag inte tror att det kommer att bli så. Jag tror att Google och Facebook kommer se till att förhandla sig ur detta på något sätt. Tvärtom är jag orolig för att det kommer att göras någon form av deal med de stora mediebolagen och att vi småspelare kommer att hamna lite utanför."

Kommunikationsförmågan hos entreprenörsbolag kontra gamla industribolag

När de drog igång Breakit hade de en känsla och förhoppning om att det skulle vara öppnare och mer avslappnat, berättar Stefan. Så var det till en början när bolag som Spotify, Klarna och Izettle fortfarande var i uppstartsfasen. Då hade de en lättillgänglig kommunikation med dem och de kunde ofta vara spetsiga och rubrikvänliga. Med tiden har de blivit allt mer som storföretag och på ett sätt även sämre än dessa. Likt Mark Zuckerberg skriver de ofta sina uttalanden och publicerar dem på egna plattformar medan det är bra mycket svårare att nåt dem för att få exklusiva kommentarer. Där är traditionella bolag mer tillmötesgående och man kan ofta ringa för att få prata med VD:n.

Cisions årliga journalist- och kommunikatörsundersökning har vi följt relationen mellan journalister och kommunikatörer och har kunnat konstatera att de kommer allt närmre varandra. För några år sedan älskade kommunikatörerna att ha en relation med journalisterna medan journalister inte alls var lika intresserade. Nu har pendeln vänt där kommunikatörer inte längre är fullt lika intressrade medan journalister ställer sig mer positiva till relationen med kommunikatörer.